Újra-nyitás, gondolatok kozmetikus szemével a korona, SARS-CoV-2 vírus kapcsán

Előszóban, nem vagyok virológus! Nem fogok járványgörbéről, sem fertőzöttségről írni.

Gondolatok, amik felmerültek bennem az elmúlt 8 hét alatt, hogy a vírus az életünk része lett.

Imádom a munkám, 15 éve a minőség és megbízhatóság mellett tettem le a voksom. Szakmai alázat, élő bőrön dolgozunk, a vendég legféltettebb kincsét bízza ránk az arcát, és most már egészségét is!

Március 16 óta vagyok zárva, március 23. óta már rendelet is szabályozza, és jelenleg Budapest és Pest megyében a kozmetikák továbbra sem látogathatóak (nem véletlen, hiszem a vírus ezen a területen a leginkább elterjedt!
Azaz ha kozmetikát vendég látogatja ez továbbra is szabálysértésnek minősül. Tudom, sokan dolgoznak, sokan gondolják úgy sem ellenőrzik, döntsön mindenki saját belátása szerint.

Ennél még valami fontosabb számomra, azt gondolom, hogy ez a vírus helyzet, alapjaiban írja át a kozmetikák életét!

Gondolatok a rendeleten túl.

Én személy szerint azt gondolom, hogy a kozmetikák életére hosszútávon van hatással. A vírus, amíg nem lesz ellene oltás vagy gyógyszer, hatványozottan lesz a életünk része, nem vehetünk nem tudomást róla! Meg kell tanulnunk együtt élni vele. Nem csak annyi a feladatunk, hogy saját magunk számára biztosítsunk védőfelszerelést, hanem olyan körülmények biztosítása, hogy a vendégeink se fertőzhessék át egymást!

SARS-CoV-2, vírus, vagyis ellene széles spektrumú virucid fertőtlenítő szerekkel tudunk védekezni. Hőre érzékeny, így gőztakarító és mosás 60 fok felett.  A bőr- és felületfertőtlenítő szerek címkéjén szerepel az ún. antimikrobiális spektrum, azaz hogy milyen jellegű kórokozók ellen használható.

A baktericid, vagyis baktériumok elleni fertőtlenítő szerek hatása bizonytalan a vírusok ellen, ezért ezen termékek felhasználása téves biztonságérzetet kelthet.

A fertőtlenítőszerek hatékonysága az alkalmazott behatási időtől és a töménységtől is függ. A behatási idő azt jelenti, hogy mennyi idő után fejti ki a fertőtlenítőszer a hatását. A termékek címkéin/felhasználási útmutatóiban kötelező feltüntetni a megfelelő hatás kifejtéséhez szükséges töménységet és behatási időt. A megfelelő hatékonyság érdekében ezeknek a betartása elengedhetetlen.

Feladja a leckét nekünk az is, hogy a vírus felülettől függően sokáig életképes, erről itt tudok olvasni!

Felmerül a kérdés, ha az egyszer használatos maszk és gumikesztyű veszélyes hulladék, akkor minek minősül például a felhasznált gyantalehúzó csík?!

SARS-CoV-2 tünetmentesen is fertőz, amire leginkább felhívják a figyelmünket, hogy nyálkahártyán keresztül terjed a legkönnyebben, orrunk, szánk és szemünk az elsődleges veszélyzóna. Azaz nem csak bőr és felületfertőtlenítésre kell figyelmet fordítani , hanem a kozmetika levegőjének is vírusmentesnek kell lenni!

A kozmetikába természetesen nem csak szépülni jön a vendégünk, hanem pihenni is, így nekünk a biztonságot úgy kell tudnunk megteremteni, hogy ez ne menjen az élmény rovására!

Mindezeket végig gondolva ebben a helyzetben, és ahogy kezdtem szerintem erre hosszútávon kell felkészülni, „közelebb állunk az orvosi világhoz” mint valaha!

A szakmai tudásunkon túl a legfontosabb, milyen biztonsági intézkedéseket tudunk biztosítani mind a magunk, de ismétlem a vendégek érdekében is! A SARS-CoV-2 egy új feladat elé állít, a bőr és felületek mellett a levegőt is tudnunk kell vírus-mentesíteni, az én szakmai meglátásom szerint!

Nem csak az kérdés, hogy a rendelet mikor engedi, hogy dolgozzunk, hanem mikor készülünk fel arra, hogy mind mi, mind a vendégünk egészsége a körülményhez képest a lehető legkisebb kockázatnak legyen kitéve!

 

aláírás Kormanik Andrea kozmetikus