Vazelinről tabuk nélkül, avagy hogyan kerül a kőolajmező egy kozmetikus blogba!

Már megszoktam, hogy rendhagyó módon látom a világot, de most is vállalom, nem állok be a sorba.

Egyre többen vannak akik odafigyelnek, odafigyelnének az egészségükre, legyen szó akár életmódról, táplálkozásról vagy pedig szépségápolásról. Örömmel olvasom sok helyen, hogy mind a szakma mind a vendég egészségtudatos megközelítése már elterjedőben van, és egyre többen figyelnek az összetevőkre, hogy azok káros anyagoktól, kőolajszármazékoktól, peg-ektől és parabénektől mentesek legyenek.

Íme egy összetevő amibe azonban lépten-nyomon beleakadok, ez pedig nem más mint a vazelin.

Lássuk mi is az a vazelin?

Sok helyen olvasni mostanában, hogy milyen széles körben alkalmazzák  a vazelint. Hajvégápolónak, házi kozmetikumok készítéséhez, sminklemosáshoz, sőt, ajakápolónak is. Sajnos sokszor még a szalonokban is előfordul és előszeretettel alkalmazzák például szempillafestés során.

 

De mi is ez a sokak által használt összetevő, és valóban jót tesze-e neked?

 

A vazelin (más néven petrolátum vagy puha paraffin) egy kőolajból gyártott szintetikus anyag. Megmarad a bőr felszínén, nem szívódik fel, a pórusokat elzárja, a nedvességleadást, bőrlégzést akadályozza, huzamosabb használata leblokkolja az egészséges bőrfunkciókat, törékennyé teszi a bőrt. A reklámokban ezt a funkciót szokták úgy emlegetni, hogy “hosszan hidratálja a bőrt”, meg hasonlók. Hát igen, ha egy zacskót húznál magadra, valószínűleg nem száradnál ki, de nem is éreznéd túl jól magad. A bőröd is így van a kőolajjal.

Tényleg szeretnéd ezt valóban magadra kenni, vagy kenetni bármilyen formában?

Ezeket a kőolajból előállított “hulladék” anyagokat előszeretettel használják krémekben, mert olcsóak. Te viszont ne használd őket, ha jót akarsz a bőrödnek!!!

Korábban már írtam róla itt, de amire mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy kerüld: paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microkristallina wax, polyisobutane, polydecene

Ha ezek közül valamelyik elől található az összetevők listáján, akkor biztos lehetsz benne, hogy olcsó kőolajszármazék alkotja a vizsgált kozmetikum alapját. Ezek az anyagok nem szívódnak fel, hanem a bőr felszínén maradva eltömik a pórusokat, gátolják a bőrlégzést, a verejték eltávozását.

Alkalmazásuk “selymes és gyengéd” érzetet ad a bőrnek. A bőr sima és puhának tűnik tőle. De ha ezeket a termékeket hosszabb ideig alkalmazzuk, akkor a bőrön egy “láthatatlan” filmréteg képződik mely teljes mértékben és tartósan megakadályozza a bőr természetes regenerálódását.

A selymes érzés annyira megtévesztő, hogy azt hisszük szuper a termék, pedig a bőrön a “láthatatlan” filmréteget érezzük, ami ezeknek a termékeknek a rendszeres használatával alakul ki. Ez a réteg továbbá gátolja a bőrlégzést, és hatására felszíni majd akár mélyrétegi vízhiány is kialakul(hat)! Tehát semmi jó nem történik valójában a bőrben.

Az olcsó összetevőért drága árat fizethetsz, legyél tudatos vásárló, hidd el, egészségesen is lehetsz szép!

 

aláírás Kormanik Andrea kozmetikus

Légy online Te is: